Doç. Dr. Emek ÜŞENMEZ

Doç. Dr. Emek ÜŞENMEZ

Mütevelli Heyet Başkanı Yrd.

26 Kasım 1981’de Taşpınar/Aksaray’da dünyaya gelen Emek Üşenmez, ilk ve orta öğrenimini Aksaray’da tamamladıktan sonra sırasıyla 2004’te lisans, 2006’da Yüksek Lisans, 2010’da ise Doktora eğitimini tamamladı.

2007 yılında Kırgızistan (Oş, Celalabad, Tokmok, Isık Köl), 2010-2011 yıllarında Türkmenistan’da (Köhneürgenç/Daşoğuz, Aşgabat)  saha ile ilgili inceleme ve araştırmalarda bulundu. 2008, 2009 ve 2011 yıllarında Özbekistan İlimler Akademisi, Ali Şir Nevaî Dil ve Edebiyat Enstitüsü Özbek Dili ve Edebiyatı Bölümünde misafir öğretim elemanı olarak inceleme ve araştırmalarda bulundu. Bu süre zarfında Özbekistan İlimler Akademisi Ebu Reyhan el-Biruni Şarkşinaslık Enstitüsü bünyesinde bulunan yazma eserler kütüphanesindeki Türkçe yazmalar üzerinde çalıştı. Özbekistan, Türkmenistan, Kırım, Fergana, Harezm, Semerkant, Buhara, Ürgenç, Hive, Kokan (Hokand), Margilan, Andican, Nemengan, Taşkent, Surhanderya, Kaşkaderya, Karşı gibi yerlerde Türk dili ve edebiyatına dair araştırmalar yaptı.

2013 Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkentliği Türk Dünyası danışmanlığı yaptığı sırada Tataristan, Kırım, Moğolistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan gibi ülkelerle projeler gerçekleştirdi. Bu kapsamda Kutadgu Bilig nüshalarının ilk renkli tıpkıbasımlarını neşretti. Gaspıralı İsmail Bey’in Kırım Bahçesaray’da neşrettiği Tercüman gazetesinin 3 cildini transliterasyon ve tıpkıbasım olarak yayına hazırladı. Türkmenistan İlimler Akademisi Türkçe yazma eserlerin kataloğunu yayına hazırladı. Horasan-İran Türkçe yer adları projesi kapsamında İran çalışmalarını 2014’ten bu yana devam ettirmektedir.

2014’te İngiltere British Library’deki Türkçe yazma eserler üzerinde çalıştı. 2015-2016’da Harvard University’de, 2017-2018’de University of Cambridge’de misafir öğretim üyesi olarak çalışmalar yaptı. 2016-2017 yılları arasında TC Londra Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği görevini yürüttü.

IRCICA Library Farabi OCR (Osmanlıca makine metin okuma) kapsamında İTÜ ve Boğaziçi Üniversiteleri ile iş birliği içinde Osmanlıca metinlerin makine öğrenme projesinde danışmanlık görevini sürdürmektedir.

Türkçe İlk Kur’an tercümeleri çalışması kapsamında Amerika Birleşik Devletleri, University of Michigan Department of Near Eastern Studies (Dr. Gottfried Hagen), Almanya Freie Universität Berlin Institut für Turkologie (Prof. Dr. Claus Schönig), Rusya Petersburg Saint-Petersburg State University Department of Turkic Philology of Oriental Faculty (Prof. Dr.Viktor Grigorievich Guzev) ve Macaristan Budapeşte Loránd Eötvös University, Institute of Oriental Studies, Department of Turkology (Prof. Dr. Géza Dávid), Viyana Üniversitesi gibi yerlerden resmî davet mektubu almıştır.

Emek Üşenmez 1994’ten beri profesyonel olarak voleybolla ilgilenmektedir.